SMÅTT & GOTT

SMÅTT & GOTT

PASSA PÅ ATT BESÖKA NÅGON AV DE FINA GRILLPLATSERNA I OMRÅDET – GRILLPAVILJONGEN VID GYASKOGEN I STEHAG ELLER RASTPLATSEN NORR OM STOCKAMÖLLAN INVID RÖNNE Å! PÅ BÅDA PLATSERNA FINNS MÖJLIGHET ATT HÅVA VATTNETS SMÅDJUR OCH VID RÖNNE Å FINNS ÄVEN VINDSKYDD. ENKLA, BARNVÄNLIGA RECEPT FÖR DEN ÖPPNA ELDEN SAMT ETT INFORMATIONSBLAD OM VATTNETS DJUR HITTAR DU HÄR NEDAN!

KRABBELURER

 

 

2 ägg

1½ dl strösocker

4½ dl vetemjöl

1½ dl mjölk

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt och rör sedan ner övriga ingredienser. Värm en stekpanna på stormkök eller över öppen eld och smörj den med lite smör. Klicka i smeten (en rågad matsked) och grädda över ganska svag värme. Vänd krabbelurkakorna när de fått vacker färg och grädda på andra sidan. Servera med en klick sylt eller med lite strösocker.

 

KOLBULLAR

 

 

Kolbullar är en gammal nordisk maträtt som förr i tiden lagades på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden och inte hade möjligheter att förvara färska råvaror. Kolbullarna gjordes traditionellt på vatten, mjöl, salt och rimmat fläsk och stektes i rikligt med fett (ister). En modernare variant av kolbullar är att använda pannkakssmet med lite mindre vätska än vanligt och sedan blanda bacon eller salt fläsk i den.

RÖVARGODIS

 

 

50 g smör

0,5 dl socker

2 dl havregryn

eventuellt lite vaniljsocker eller kakao

 

Smält smöret och häll sedan i resten av ingredienserna. Låt sockret karamelliseras lite. Bjud när röran svalnat något!

 

 

MALENAS RAMSLÖKSPESTO

 

 

100 gram ramslök

100 gram riven parmesanost

1-2 dl rapsolja

salt och peppar

saft från pressad citron

 

En enkel variant av ramslökspesto! Mixa ramslök, parmesanost och lite av rapsoljan. Späd sedan med olja tills du får en lagom konsistens. Smaksätt med en nypa salt och några droppar saft från en citron.

 

Det går även att blanda i nötter i sin ramslökspesto. I Sverige är det vanligast med pinjenötter men det går även bra att använda cashewnötter, valnötter eller mandel som är brukligt i Tyskland och Italien. Med nötter i peston går det bra att halvera mängden ost för att istället ha i lika mycket ost som nötter. Laborera dig fram till det du tycker bäst om!

 

Receptet är hämtat från Ramslök by Malena.

 

 

 

HÅVA VATTNETS SMÅKRYP!

 

 

Vid bäcken i Gyaskogen i Stehag och på flera platser invid Rönne å finns möjlighet att håva vattnets småkryp. Ett informationsblad om de vanligaste vattenorganismerna kan du ladda ned här!

 

 

 

 

 

Copyright @ All Rights Reserved

Hemsidan är producerad av Belyazid C&C och Briza Natur

inom ramen för Leader-projektet VINN MittSkåne - ett projekt som syftar till landsbygdsutveckling med naturen som bas. Läs mer om EU-kommissionens satsning på landsbygdsutveckling här.